marți, 26 octombrie 2010

CONCENTRATELE PROTEICE DIN SOIA

CONCENTRATELE PROTEICE DIN SOIA

O serie de suplimente nutritive sunt obtinute din soia, ca materie prima. Utilizarea acestei plante in scopul obtinerii suplimentelor dedicate cresterii in masa musculara a dat nastere unor controverse. In numarul din aprilie 2002 al revistei americane Ironman am gasit un articol interesant pe acesta tema. Ceea ce mi-a atras atentia de la bun inceput a fost faptul ca autorul cita cateva studii realizate de cercetatorii romani la inceputul anilor '90. Acestia au administrat 1,5 g/kilogramcorp de concentrat proteic din soia multor sportivi (nu numai culturisti, ci si din alte sporturi) timp de 8-16 saptamani de antrenament intens. Concluzia: sportivii inclusi in studii si-au conservat forta si masa musculara sau au obtinut masa musculara suplimentara.

Un studiu recent efectuat cu scopul urmaririi efectelor suplimentarii cu proteina din soia la sportivii care se antreneaza constant a fost prezentat la intalnirea anuala a Societatii Canadiene de Fiziologie Sportiva, in noiembrie 2001. 48 de subiecti cu varsta intre 18 si 35 de ani au rost impartiti in mod arbitrar in trei grupe carora le-a fost administrat zilnic cate o doza de 60 grame de proteina din soia, 60 grame de proteina din zer, iar ultima grupa, cea de control, a primit maltodextrina (un carbohidrat). Toti subiectii au urmat un program de 6 saptamani de antrenamente cu greutati.Analizele efectuate inainte si dupa acest studiu au aratat ca subiectii care au primit proteine din soia sau zer au inregistrat o crestere a masei musculare cu 3-5 % mai mult decat cei din grupa de control. Un aspect semnificativ al studiului a constat in faptul ca nu s-a putut dovedi superioritatea proteinelor din zer fata de cele din soia, sau invers in ceea ce priveste dezvoltarea masei musculare si diminuarea distrugerii masei deja existente.

Proteina din soia contine un procent crescut (35%) din aminoacizii glutamina, lizina si altii din categoria celor cu catena ramificata, fata de proteine animale de inalta calitate, ca cele din zer, cazeina, oua si carne (de vaca). De asemenea, soia este bogata in arginina, un aminoacid cu implicatii in procesele imune. Proteinele din soia contin o cantitate destul de mica de metionina, un aminoacid esential, insa concentratele proteice din soia au fost ameliorate prin adaugare de metionina, ceea ce i-a determinat pe unii cercetatori sa compare valoarea nutritiva a suplimentelor din soia cu cele obtinute din lapte si oua.

Cele mai multe controverse privind efectele concentratelor obtinute din soia s-au nascut pornind de la descoperirea izoflavonelor, in principal genisteina si daidzeina. Aceste izoflavone au un rol benefic asupra organimsului uman, atunci cand nu depasesc o anumita doza. Pricipalele efecte pozitive se refera la protectia impotriva bolilor cardiovasculare si la scaderea incidentei catorva tipuri de cancer, in special cancerul de san si cel de prostata. Desi mecanismul protectiei impotriva aparitiei cancerului implica mai multe aspecte ale metabolizarii izoflavonelor, cei mai multi oameni de stiinta atribuie acest efect asemanarii intre structura izoflavonelor din soia si cea a estrogenilor. Acesta similitudine permite izoflavonelor sa dizlocuiasca estrogenii de pe receptorii celulari, astfel blocandu-le activitatea hormonala (mecanismul este similar cu cel al unor medicamente ca Nolvadex sau Tamoxifen care sunt utilizate de multi culturisti pentru a bloca conversia steroizilor anabolizanti in estrogeni, proces care poate duce la feminizare, in principal manifestata prin ginecomastie).

Studiile au aratat ca un aport de pana la 40 de miligrame de izoflavone din soia nu are nici un efect asupra nivelului de testosteron la barbat si nici nu creste nivelul de estrogeni. Putini stiu ca izoflavonele trebuie sa fie activate de catre flora bacteriana intestinala, care contine enzime ce convertesc izoflavonele de la o forma inactiva la un activa. Izofavonele din soia prezinta o absorbtie limitata, atingand atunci cant sunt ingerate un maxim de 0,5 miligrame pe kilogramcorp. Deci se absorb doar 30-50% din izoflavonele ingerate pe cale orala. In final, trebuie retinut ca 1 gram de proteine din soia contine in medie 2 pana la 5 miligrame de izoflavone. Ramane in sarcina voastra sa calculati cat de "nocive" sunt proteinele din soia asupra organismului unei persoane care se antreneaza pentru masa musculara...


Dr. Serban Damian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu