marți, 26 octombrie 2010

Proteinele din zer

PROTEINELE DIN ZER IMBUNATATESC ACTIVITATEA MENTALA

Performantele cognitive, anume capacitatea de invatare si capacitatea de memorare sunt diminuate sub efectul unei expuneri cronice la stress. Un articol publicat recent in American Journal of Clinical Nutrition subliniaza faptul ca suplimentele nutritive contribuie la prevenirea degradarii acestor perfomante cognitive.

Au fost luati in studiu 23 de subiecti vulnerabili, adica supusi la un grad inalt de stress. Acestia au fost testati printr-un test de memorare, dupa ce au urmat un regim alimentar imbogatit fie cu lactalbumina, fie cu caseinat sodic. Acestea sunt proteine ce se gasesc in lapte. Lactalbumina se gasea sub forma unui concentrat de proteina din zer. Subiectii implicati in experiment au primit cate 20 de grame zilnic, iar grupa de control a primit zilnic cate 16 grame de caseinat sodic.
Testele vizand capacitatea de memorare au demonstrat o imbunatatire semnificativa numai in cazul subiectilor care au consumat lactalbumine provenind din concentratul de proteine din zer. Autorii studiului au tras concluzia ca suplimentele nutritive bogate in lactalbumina amelioreaza performantele cognitive in cazul subiectilor supusi la stress cronic, prin cresterea cantitatii de triptofan in creier si prin imbunatatirea activitatii serotininice.

Dr. Serban Damian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu