duminică, 7 noiembrie 2010

Ju -jitsu - tehnica initiatica



Citindu-l pe Vasile Lovinescu am gasit un text in care face referire la tehnicile de ju-jitsu si pe care vreau sa il comentez putin. Se pare ca autorul un ezoterist si un folclorist de prima mana interpreteaza cu multa maestrie o scena din povestea Danila Prepeleac in felul urmator! Si pentru ca am vorbit de traditiile japoneze, gesturile lui Danila fata de adversarul sau sunt acte de ju-jitsu, tehnica initiatica de altminteri, in care adversarul e distrus prin propria lui forta, aceasta este solicitata ,inmultita, de vidul pe care il intalneste in fata ei, in asa fel, incat se supraliciteaza pe ea insasi, trecand de limita se autonimiceste pe ea si autorul ei. Oamenii prea puternici fizic sunt respinsi din scolile de jju-jitsu. Nu sunt calificati sa opuna golul fortei musculare.

Ce descriere frumoasa a ju-jitsului intr-o lucrare ezoterica in care se regasesc traditiile primordiale ale omenirii. Realizarea vidului in tehnica martiala descrisa de autor se realizeaza prin doua principii tehnice, ocolire nu cedare si principiul fortei adaugate fara de care nu se pot realiza tehnicile de ju-jitsu.

Ca o provocare pentru prietenii si cititorii aceatui blog astept de la ei o descriere a celor 3 viduri din tehnicile martiale, de fapt a celorlalte doua pentru ca unul a fost descris mai sus. Astept cu nerabdare raspunsurile.

Sensei Cristian Badila

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu