joi, 23 decembrie 2010

CODUL SAMURAIULUI BUSHIDO





CODUL SAMURAIULUI ( BUSHIDO )

.GI..( CINSTE SI DREPTATE )..Fi cinstit crede in dreptate...nu exista decit corect sau gresit, decizie corecta, luata cu sânge rece, atitudine corecta, adevarul. Când trebuie sa murim, murim. Corectitudine.

YU..( CURAJUL )..Ridicate atunci cind celorlalti le este teama , sa te ascunzi ca o broasca in carapace nu este un mod de a trai .Un samurai trebuie sa dea dovada de curaj si eroism , este riscant, este periculos, dar viata trebuie traita complet din plin si din placere . Curajul nu trebuie sa fie orbesc, trebuie sa fie inteligent si puternic. Inlocuieste frica cu respectul si precautia.

JIN..( COMPASIUNE )..Prin antrenamente intense samuraiul capata rapiditate si putere , nu este precum alti barbati, puterea pe care o capata trebuie folosita pentru binele tuturor. El are compasiune si isi ajuta semenii cu fiecare ocazie. Daca aceasta oportunitate nu vine , o cauta el insusi; iubire universala, generozitate fata de oameni; compasiune

REY..( POLITETE CURTENITOARE )..Samuraiul nu are motive sa fie crud si nu are nevoie de a-si demonstra taria. Un samurai este politicos chiar si cu dusmanii sai. Fara atitudine plina de respect nu suntem mai presus de animale. Un samurai nu este respectat numai datorita tariei sale, ci si pentru cum se comporta in societate . Adevarata tarie apare in fata dificultatilor; actiune corecta – o calitate esentiala, bunavointa

MAKOTO..( SINCERITATE, ONESTITATE )..Cind un samurai spune ca va face ceva, acel lucru este ca si facut, nimic nu il va opri sa duca la indeplinire ceea ce a spus. Nu trebuie sa isi dea cuvintul, nu trebuie sa promita. Simpla vorbire reprezinta dovada actiunii sale. A spune si a face este acelasi lucru..

MEIYO..( ONOARE, GLORIE )..Un samurai are ca unitate de masura onoarea sa in propria sa judecata. Deciziile pe care le iei sunt reflectarea fidela a ceea ce esti cu adevarat. De tine nu te poti ascunde.

CHUGI..( DATORIE SI LOIALITATE )..Pentru samurai , facind un anumit lucru sau spunind ceva, stie ca stapineste acel lucru. Este responsabil pentru acesta si pentru toate consecintele. Un samurai este loial tuturor celor pe care ii are in grija , acestora le este dator cu loialitatea sa.

4 comentarii:

  1. V-ati gandit vreodata ca de fapt codul samuraiului e un instrument puternic de inlantuire a constiintei si de indoctrinare? Un fel de sclavagism cu tente aristocratice?
    M-am gandit muuult timp la chestia asta si am ajuns la o concluzie: Japonia nu a fost niciodata condusa, politic, de samurai.

    Habar nu avem ce cod de moralitate aveau de fapt marii Daimyo, cu atat mai putin slujbasii pulici si cei care se invarteau prin Curtea Imperiala. Corect? Stim numai cat de drepti si de corecti erau samuraii... HM
    Japonezii stiu sa tina un secret, sa inchida ermetic ceva ce nu vor sa arate. Si sa arate lumii ce vor ca lumea sa vada. Corect?

    Una peste alta, cel mai mare si mai respectat sabios duelangiu din istoria Japoniei e Musashi, care nu a fost niciodata samurai, si mai era si total iesit din tiparele scolilor de sabie: stangaci si luptator cu doua sabii. Deci un rebel, un outsider.

    Nu sugerez ca perceptele morale din BUSHIDO ar fi gresite sau exagerate, numai ca ar trebui tratat cu moderatie si pus la indoiala, cvant cu cuvant. Nevinovat pana se dovedeste altceva, corect?

    La multi ani de la Andrei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Gandeste asa, de proba: ONEST trimitea un Daimyo, sa zicem Tokugava, zece nije la altu' acasa ca sa-si manifeste CURAJUL, luand ONEST viata inamicului si arzandu-i casa...
    Multi samurai erau buni si la "ninjat" oamenii. In fapt, cei mai buni.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ca as tine cu ninjalaii... Mie imi plac oamenii de zapada si renii mai mult.


    HOHOHOOOOO

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo! Ai un punct de vedere corect si foarte lucid. Daca stam sa ne gandim si ei erau sclavii unui sistem in care cuvintele mari ca datorie si onoare ii faceau sa si sacrifice viata pentru o cauza exterioara fiintei lor. Ce folos ca ai aceste calitati daca ele servesc unor scopuri straine si meschine. Toti suntem egali, suntem liberi si pe deasupra suntem unu. Existam intr-o unitate pe care acum o constientizam. Nu exista un inamic exterior noua. Sa fii fericit si sa ai niste sarbatori frumoase pentru- ca fericirea si frumusetea vin interiorul tau. Sensei

    RăspundețiȘtergere