duminică, 26 septembrie 2010

Tratamentul bolilor – intre mit si realitate

Tratamentul bolilor – intre mit si realitate





http://terapeutro.wordpress.com/

Ne este deja cunoscut ca medicina este domeniul care se ocupa cu mentinerea starii de sanatate a oamenilor sau a animalelor si ca principalul mod in care isi realizeaza astazi acest obiectiv este tratamentul medicamentos ; acest tip de medicina este cunoscut sub numele de medicina alopata si este perceput ca o forma moderna , actuala de abordare a problemelor de sanatate, reprezentand fundamentul sistemelor de sanatate din aproape intreaga lume . Ca sa poata functiona trebuie sa se sprijine pe o vasta retea farmaceutica , presupunand laboratoare de cercetare, fabrici de medicamente , retele de distributie si farmacii – adica un intreg lant industrial si , evident, financiar, totul fiind alimentat in pricipal pe seama sistemelor de asigurari de sanatate ; intelegem asadar ca orice sistem de sanatate face parte dintr-un sistem economic si mai stim ca orice sistem economic vizeaza profitul .
In lumina acestei logici simple ar trebui sa reevaluam , totusi, sensul in timp al notiuniilor de ,,medicina ” si,,tratament “.
Daca in antichitate leacurile si vindecarea reprezentau consecinta unor indelungate observatii si a practicii directe , ele aveau si avantajul ca nu se recurgea la produse de sinteza , ci la produse naturale, de o mare biocompatibilitate cu corpul uman . Medicina nu era o stiinta , ci o arta , iar medicul evalua un bolnav privindu-l ca pe un intreg , incercand sa descopere si sa se adreseze cauzei bolii, nu doar simptomelor . Atunci se dadea o mare importanta alimentatiei si stilului de viata , de atunci datand si dictonul ,,esti ceea ce mananci ” .
Ar fi un demers prea lung sa analizam acum modalitatea prin care s-a ajuns la practicarea unui singur tip de medicina ( cea alopata) si la institutionalizarea ei , reusindu-se marginalizarea atator alte forme de terapie , dar este extrem de interesant sa observam ca s-a preluat intacta din antichitate raportarea la un remediu ( leac, medicament ) ca ,,solutie magica “! Este suficient sa analizati orice tip de reclama la medicamente , ca sa observati ca exact asta face : ofera o solutie magica , sigura, de a scapa de probleme ( abia la sfarsitul reclamei o banda rulata la viteza mare , creand un efect comic, pentru devierea sensului extrem de serios, va recomanda :,,daca apar manifestari neplacute , adresati-va medicului sau farmacistului”- deci nu celui care va trimite sa cumparati medicamentul respectiv !!!).
Asa se face ca un principiu fundamental al medicinei , recomandat de Hipocrat- PRIMUM NON NOCERE – INAINTE De TOATE SA NU FACI MAI RAU- este complet uitat, caci e uitat cu desavarsire ca nu exista doi bolnavi identici , ca fiecare om are propriul sau teren biologic, propriile lui afectiuni asociate si propriile lui sensibilitati, astfel incat se afla intr-un real pericol cumparand un medicament exact asa cum cumpara o paine sau o periuta de dinti .
Altfel spus ,o data cu dezvoltare industriei chimice si , in consecinta, si a celei farmaceutice ,medicina alopata a trebuit sa preia mare parte din impactul interesului economic pentru vanzarea produselor farmaceutice (asta ca sa nu spunem in totalitate !).
Si atunci ce este mit si ce este realitate in tratamentul cu medicamente ?
Cu siguranta este o realitate ca exista ramuri ale medicinei alopate de o utilitate incontestabila: medicina de urgenta, chirurgia in special, stomatologia sunt domenii fara de care nici nu s-ar putea concepe ideea de civilizatie .Nu putem concepe un sistem de sanatate viabil fara existenta laboratoarelor de analize biologice sau a aparaturii de investigatii clinice .

http://terapeutro.wordpress.com/






Dar ne aflam in plina mitologie si in plina dezinformare daca ne inchipuim ca marea majoritate a medicamentelor vindeca boli; cu exceptia antibioticelor care se adreseaza strict unor germeni infectiosi, medicamentele au rolul de a inlatura simptome suparatoare ale bolilor si de a ameliora starea bolnavului . A inlatura simptome inseamna doar a bloca in organismul pacientului raspunsul natural al corpului la agresiunea bolii, iar asta cu un pret deloc neglijabil in perturbarea functionala a altor sisteme si organe .


Din nefericire , inainte de a prescrie o reteta , marea majoritate a medicilor nu fac efortul de a afla mai multe despre stilul de viata al pacientului si de a-i recomanda o dieta adecvata , uneori aceasta fiind suficienta pentru redresarea corpului . De asemeni, se ignora de multe ori ca la un pacient cu mai multe afectiuni asociate ,medicamentele prescrise amelioreaza ceva si deterioreaza grav sau definitiv altceva .
Dar , pentru a avea un tablou mai clar al mitului medicamentelor care primeaza, din pacate, in fata realitatii ca stilul de viata si alimentatia sunt decisive in pastrarea sanatatii – iata cateva argumente ale unui medic francez-dr.Louis de Brouwer:
-niciun chimist nu este capabil sa prevada sau sa spuna cum va reactiona un individ care absoarbe mai multe medicamente diferite, plus reziduuri de nitrati, de pesticide, de fungicide , plus coloranti, conservanti, arome artificiale, reziduuri de antibiotice sau de sulfamide continute in carne sau lapte ; coctailul e cu adevarat exploziv.

-orice om de stiinta serios stie ca rezultatele obtinute pe baza experimentelor realizate pe animale nu pot fi transpuse la om si nici macar de la o specie la alta…este usor de inteles ca medicamentele elaborate in urma unor asemenea experimente putin fiabile se pot dovedi periculoase pentru om.
-medicina alopata este intr-o totala dependenta fata de laboratoarele farmaceutice;acestea exercita o adevarata dictatura asupra lumii medicale, medicul fiind considerat nu un practician cu diploma, ci un banal prescriptor de produse industriale

– folosirea pilulei contraceptive provoaca o crestere a debitului cardiac si a tensiunii arteriale, mareste de 3 pana la 6 ori riscul de tromboflebita, favorizeaza manifestarea unui diabet latent,, un nivel crescut al fibrinogenului si o diminuare a agregarii plachetare , perturba echilibrul fiziologic de epurare al ficatului.

-in ,,Cartea neagra a medicamentelor de sinteza”sunt mentionate 330 de substante de sinteza care intra in compozitia a 1400 de specialitati farmaceutice si care prezinta efecte secundare grave sau foarte grave …aceste produse sunt inca pe piata !
-medicul inoata , literalmente, intr-un ocean de preparate comerciale; in general nu dispune de timpul necesar de a alege in cunostinta de cauza , ca sa nu mai vorbim de faptul ca unele medicamente nu au fost suficient testate iinainte de a intra in circuit ; medicul nu este un supraom iar erorile sunt intotdeauna posibile.

– profesorul de farmacologie Pierre Simon declara in 1982 :,,cand un medic prescrie un medicament stie unde ajunge;cu doua, inca cunoaste interactiunile ; peste trei nu mai poate sti ce se va intampla.”

– Organizatia mondiala a sanatatii a stabilit ca in Franta moartea se datoreaza consumului de medicamente in aprox. 3% din cazuri, adica 17 000 de decese pe an , mult mai mult decat in cazul accidentelor rutiere si superior bolilor infectioase.
– 5% din paturile spitalelor elvetiene sunt ocupate de catre persoane suferind consecintele tratamentului bolilor respective.
– In comunitatea europeana exista 100 de milioane de consumatori permanenti de medicamente , ceea ce inseamna ca un european din trei este bolnav - un adevarat izvor de bogatie pentru producatorii de medicamente

– a fost nevoie de 1000 de morti si 30 000 de handicapati, orbi si paralizat ipentru ca Japonia sa scoata de pe piata medicamentul Clioquinol; doar atunci alte tari precum Olanda, Germania, Suedia, Franta,Danemarca, Belgia, Marea Britanie,etc, si-au dat seama ca mortii si handicapatii pe viata erau victimele aceluiasi medicament .

– medicina , asa cum este practicata in zilele noastre, lucreaza impotriva naturii, vrand sa administreze fortat pacientilor un acelasi produs; ea pare sa uite un lucru elementar , acela ca nu exista boala , ci bolnavi si ca fiecare dintre acestia reactioneaza mai mult sau mai putin diferit la absorbtia unui produs
- in 1993 (la doar 6 ani de la scoaterea pe piata), medicamentului Prozac i-au fost atribuite 26 623 de efecte colaterale si 1885 de sinucideri ; acest medicament reprezenta tratamentul depresiei si in acest scop era luat si de Marie-Claire van Sichem din Belgia pana cand si-a ucis sotul pe care il iubea cu trei focuri de arma , fara sa isi poata explica de ce a facut-o

-altadata se spunea ca un copil vioi este un copil sanatos; acum este considerat un bolnav psihic suferind de,,tulburare cu deficit de atentie” ; in consecinta mai bine de un milion de copii americani intre 5 si 10 ani sunt tratati cu Ritalin care ii transforma in mici robotei ascultatori, ignorandu-se efectele secundare precum: depresii puternice, varsaturi si lipsa de apetit, dar in special sindromul Tourette, adica o serie de ticuri nervoase cronice care vor insoti intreaga existenta ulterioara a copilului.

Nu o sa insistam mai mult asupra observatiilor deosebit de pertinente si serios argumentate al doctorulu Brouwer, dar ne vom permite sa remarcam ca in toata lumea se manifesta o goana acerba dupa profit , idustria farmaceutica (indisolubil legata de sistemele sanitare) nefacand exceptie de la aceasta regula a capitalului. Un motiv in plus pentru ca orice persoana responsabila sa dea dovada de o maxima vigilenta in momentul in care cauta o solutie de tratament , in special in privinta bolilor cronice . A cauta vindecarea si a crede in ea in astfel de situatii ,apeland la tratamente medicamentoase, fara o informare serioasa pe cont propriu – reprezinta , totusi, un risc . Pe de alta parte , a ignora complet existenta terapiilor complementare sau alternative , a refuza cu obstinatie metode verificate ca nutritia adecvata , fitoterapia, acupunctura , terapia Bowen, homeopatia,apiterapia, reflexoterapia, etc – reprezinta o atitudine periculoasa si am sa explic si de ce :este lipsit de cea mai elementara logica ca o persoana bolnava sa nu se preocupe de rezolvarea problemelor printr-o metoda lipsita de reactii adverse si sa accepte de bunavoie tratamente pe termen lung , desi stie ca isi va suprasolicita organismul si asa slabit obligandu-l sa proceseze substante chimice care se manifesta ca o sabie cu doua taisuri. Este de-a dreptul inadmisibil ca cineva sa nu se informeze PE CONT PROPRIU asupra posibilelor reactii periculoase ale unor medicamente si sa nu inteleaga un lucru dezarmant de simplu: nimeni nu ii va reda sanatatea deteriorata si mai grav datorita unei medicatii luate fara discernamant. Si medicii si terapeutii de orice fel sunt oameni ; pot gresi ! Dar intre o terapie noninvaziva si una agresiva ce este de ales ?
Pun aceasta intrebare din perspectiva terapeutului la care pacientii ajung , in marea lor majoritate, doar dupa ce si-au compromis grav sanatatea cu ani intregi de tratamente costisitoare, deosebit de agresive si fara nicio indicatie de dieta; evident si fara nicio imbunatatire a starii de sanatate , doar cu o dependenta , inclusiv psihica , de mai multe medicamente care le dau o multime de reactii nedorite. Inutil sa mai mentionez ca marea lor majoritate sunt si depresivi sau in pragul depresiei, dupa atata confruntare cu boala.
Asadar – intre mit si realitate, cred ca este timpul sa alegem solutii de vindecare sau ameliorare eficiente, sa ne informam cu seriozitate,si , mai ales, sa realizam ca suntem primii raspunzatori de propria sanatate si de modalitatea in care alegem sa o pastram . Exista numeroase boli care raspund favorabil terapiei Bowen- poliartrita reumatoida, scolioza,hipertensiunea, discopatiile, astmul bronsic, artritele, depresiile, boli ale organelor interne, etc – exista multe alte metode terapeutice noninvazive la care puteti apela , exista posibilitatea unui stil de viata echilibrat – si toate acestea sunt REALITATI ! Sa redevii sanatos este o realitate posibila, sa devii dependent pe viata de un tratament oarecare si sa ai iluzia ca asta se cheama sanatate- este , cu siguranta , o consecinta nefericita a increderii in miturile moderne .



http://terapeutro.wordpress.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu